Tanarul international roman Alexandru Olah a semnat ieri transferul la Northwestern University Wildcats din Statele Unite. Plecat din Timisoara in urma cu doi ani, “Oli”, asa cum este alintat uriasul de 2,13, a trecut pe la Point Christian Academy si Golden Eagles, unde a impresionat prin evolutiile sale. Perfect adaptat la viata de peste Ocean si cu zambetul pe buze in urma pasului reusit ieri, de a urma sa evolueze in NCAA, centrul roman a acordat un interviu in exclusivitate site-ului Federatiei Romane de Baschet.
Felicitari pentru pasul facut! Cum a fost ceremonia de ieri?
Va multumesc foarte mult! Ceremonia a decurs foarte bine. Toti coechipierii, prietenii, colegii, profesorii mei si familiile lor au fost acolo pentru a asista la acest eveniment din Media Center Academy.
Presupun ca ai avut ceva emotii?
(Rade) Va dati seama, am avut multe emotii, dar a fost totul bine pentru ca ii stiam pe toti si m-am simtit incurajat de prezenta lor. A fost un pas important pentru mine si pentru viitorul carierei mele. Sunt convins de acest lucru.
Am inteles ca ai fost insotit si de familie.
Am fost insotit de familia la care stau acum, nu de parintii mei bilogici. Mi-as fi dorit tare mult ca ei sa fie aici, insa de data aceasta nu s-a putut.
Ce ne poti spune despre viitoarea ta echipa?
Echipa la care merg acum nu a ajuns niciodata in turneul NCAA, dar anul acesta au fost foarte aproape. Daca ar fi castigat ultimul meci din sezon, mergeau in turneu. Lipsa pe care au avut-o a fost un centru care sa recupereze. Pivotii lor nu au putut face fata, find mai scunzi decat adversarii lor, nu foarte atletici si nu foarte solizi. Din acest punct de vedere cred ca voi putea ajuta echipa foarte mult.
Ce vei studia la Wildcats?
Mai depart e as vrea sa studiez Business. Imi doresc ca dupa cariera baschetbalistica sa am propria mea afacere.
Cum te-ai acomodat in Statele Unite?
M-am acomodat foarte bine, nu am avut nici o problema. Am fost foarte norocos ca am nimerit la aceasta familie la care am stat timp de doi ani. Ei au avut grija de mine ca de copilul lor si m-au sprijinit in orice. Apreciez tot ce au facut pentru mine si sper, ca intr-o zi, amandoua familiilele sa se intalneasca.
Cum este viata peste Ocean?
Viata mea de abia acum incepe. Am muncit enorm sa ajung acolo unde sunt acum. Timp de aproape cinci ani, am tras foarte tare ca sa ajung aici. Stiu ca acum totul depinde de mine si de cat de mult imi doresc sa ajung sa joc in NBA. De asemenea, stiu ca trebuie sa muncesc si mai mult decat am facut-o pana acum, dar sunt convins ca am sa imi indeplinesc visul si cu ajutorul lui Northwestern University Wildcats.
Cum sunt colegii?
Colegii mei sunt foarte ok. Scoala la care am studiat aici este foarte mica. Liceul exista de numai patru ani, iar numarul de elevi in clasa a 12-a este de 10 (cu tot cu mine). Va dati seama ca in acest liceu suntem ca o familie mai mare si ne cunoastem foarte bine .
Cum esti privit ca jucator european?
Toti adultii de aici au spus ca noi, europenii, suntem mult mai maturi decat elevii de aici. Cam acelasi lucru am observat si eu dupa primul an. Legat de baschet, antrenorii au o placere de a ne antrena pentru ca noi facem tot ce ni se spune si dam totul la 110% intensitate. Cu modestie vorbind, IQ-ul nostru baschetbalistic este mai mare. Antrenorii de aici apreciaza jocul nostru in echipa, nu individual.
Este diferenta mare intre pregatirea de peste Ocean si cea din Europa?
Una foarte mare. Pot sa spun ca nivelul de liceu de aici este mai bun decat cel de juniorat din Romania sau din Europa. La universitatea unde voi merge va fi si mai ridicat.
Cum arata o saptamana din viata ta in SUA?
Mi-am schimbat stilul de viata dupa primul an. De exemplu merg la scoala de la 8:00 pana la 15:30, iar apoi am antrenament de la 15:45 pana la 17:30. Raman singur jumatate de ora in plus in sala sa lucrez la anumite procedee. Vin acasa si imi fac temele si tot asa. Totul se repeta zilnic.
In timpul sezonului, toata saptamana avem acelasi program, in week-end fiind programate meciurile. Dupa sezon, avem trei antrenamente de indemanare sau skill development, iar alte trei zile sunt sedinte de pregatire in sala de forta. Toate astea sunt dupa scoala, bineinteles. In Statele Unite nu lucrezi numai pentru baschet, ci si pentru scoala. Trebuie sa ai media peste 6 ca sa poti juca baschet. Daca nu ai media peste 6 la studii, antrenorul nu te mai lasa sa participi la antrenamente sau sa joci, pana nu itit indrepti media. Se pune accent foarte mare pe invatatura si implicit pe educatie si nu numai pe baschet. Toate notele pe care le primim sunt online si calculate in fiecare zi. Parintii pot accesa online la orice ora sa iti verifice notele si asta nu prea e bine :).
Complicata treaba cu notele. Ne poti spune ce planuri de viitor ai?
Pe viitor vreau sa ajut echipa mea sa ajunga in acel turneu NCAA, sa am o diploma de la acest colegiu, iar apoi sa ajung sa ma pot inscrie in draft-ul NBA.
Legat de echipa nationala...
Despre nationala, de abia astept vara viitoare, cu generatia de 93', sa facem surpriza campionatului. Imi doresc foarte mult o medalie la europene. Si stiu ca putem face asta. Eu sunt pregatit si stiu ca si colegii mei de la nationala sunt la fel! Oricum, abia astept sa vin la nationala si sa evoluez sub tricolor!
Multa bafta in continuare, Oli si sa ne revedem cu bine!
Carte de vizita:
Nume: Alexandru Lucian Olah
Data nasterii: 15 octombrie 1993, Timisoara
Zodia: Balanta
Intaltime: 2.13
Post pe care evolueaza: Pivot
Echipa: Northwestern University Wildcats
Foto: Arhiva personala